An interview with Mr Verbeke

Hoe ben je gestart met Verbeke Foundation?
Hij heeft altijd al een transportbedrijf gehad op dezelfde locatie maar op zijn 50e verjaardag heeft hij beslist alles te verkopen behalve de grond. Hij was op van hele dagen zware arbeid te doen en wou iets nieuws. Hij en zijn vrouw zijn altijd al verzamelaar van kunst geweest en hadden veel stukken liggen. Vooral collages en assemblages (hij zegt dat zijn leven ook zo is). Hij deed veel inspiratie op in andere musea maar wou een museum creëren die natuur en kunst samenbracht. Dit bestond nog niet in België. Verbeke Foundation bestaat nu 15 jaar. Een groot deel van de collectie is privé van Geert Verbeke en zijn vrouw. Elke 6 maand zetten ze een nieuwe kunstenaar in the picture, deze is Panamarenko. Ze hebben kunstwerken in leen van andere musea of privéverzamelaars. Nu werkt er 6 man personeel, inclusief Geert en zijn vrouw.

Panamarenko art at VerbekeFavoriete kunstwerk?
Martin uit den Bogaert, de koe die in stukken gesneden is en die sinds 1990 in verschillende bokalen aan het weg rotten is. Hij zegt dat het verschil tussen leven en dood heel klein is aangezien er nog steeds energie in de verschillende stukken gemeten kan worden.

Volgende doel met Verbeke foundation?
Een grote dierentuin met vogels openen. Contrast tussen leven en dood opnieuw: opgezette vogels en vogels die rondvliegen.

Hoe groot is Verbeke Foundation?
2ha overdekt en 120000m2 buiten

Moest hij een kunstwerk maken wat zou het zijn?
Hij zou vooral grove kunstwerken maken zoals de kunstwerken die buiten staan. Dit heeft ook een link met zijn verleden in de transportsector. Hij heeft meegeholpen aan het kunstwerk “1m autostrade” die terug te vinden is in Verbeke Foundation. Lodewijk Heylen kwam met het idee en ze hebben het samen uitgevoerd.

Favoriete museum?
Insel Hombroich in Duitsland. Is hetzelfde concept als Verbeke Foundation.

Favoriete periode in Verbeke Foundation?
De lente, als alles begint te bloeien. Dan zijn de kunstwerken het mooist. Daarna verkiest hij de zomer, dat brengt het hele museum tot leven.

Verbeke Foundation AO76 Kids
Met wat soort kunstenaars werkt hij het liefste samen?
Met kunstenaars die dood zijn, die zagen tenminste niet.

Welk kunstwerk wilt hij ooit nog in Verbeke krijgen?
Paul Joostens heeft een grote collage gemaakt in 1917 van 3,5m op 2m. Aangezien dit werk nergens door de deur paste hebben ze dit in stukken moeten snijden. Geert en zijn vrouw bezitten drie stukken hiervan. Graag hadden ze de andere stukken gevonden en het werk samengebracht. Onmogelijk omdat veel stukken in privé bezit zijn, sommige hangen in musea.

Wat zou uw superkracht zijn?
Leven zoals een vogel

Verbeke foundation AO76 GirlsDo you want to visit Verbeke foundation ?
Westakker
9190 Kemzeke

Placeholder text for benefit 1 Placeholder text for benefit 2 Placeholder text for benefit 2